Lanturi antiderapante si masina electrica. Pot sa le montez?
MHEV, HEV, PHEV, BEV sa vedem ce inseamna si solutiile dezvoltate de König pentru noua generatie de vehicule.
Sectorul auto a fost marcat de o crestere ca urmare a dezvoltarii economice din diferite piete. In timp ce in anii 1970 nu fiecare gospodarie detinea o masina, astazi fiecare gospodarie detine mai mult de una, in unele cazuri numarul de masini depaseste numarul membrilor familiei.
Aceasta utilizare pe scara larga a determinat ca sectorul auto sa fie reglementat din diverse puncte de vedere, inclusiv siguranta si impactul asupra mediului. In acest articol, ne concentram pe acesta din urma.
Aparitia clasificarii EURO pentru emisiile vehiculelor dateaza din 1991 si de atunci, producatorii de vehicule au lucrat, mai mult sau mai putin intens, la solutii de reducere a impactului asupra mediului al vehiculelor lor. La acea vreme, se vorbea in principal despre benzina verde si convertoare catalitice.
Spre sfarsitul anilor 1990, a avut loc un adevarat boom al motoarelor diesel, care la vremea respectiva erau cu siguranta mai des intalnite la vehiculele comerciale si camioane decat la masinile de pasageri. Toate acestea s-au datorat sistemului Common Rail, care a făcut posibila utilizarea motoarelor cu cilindree mai mici, reducand consumul de combustibil si oferind performante mai stralucitoare.
Pentru a limita emisiile, dupa inceputul anilor 2000, masinile cu motor diesel au fost echipate cu un DPF (Diesel Particulate Filter), care era folosit pentru a colecta particulele in interiorul unui filtru de pe evacuarea dupa catalizatorul.
Aproximativ un deceniu mai tarziu vedem aparitia aditivilor pentru limitarea in continuare a emisiilor (AdBlue) care erau deja utilizati la camioane si autobuze si au devenit acum obligatorii pentru toate vehiculele cu motor diesel.
In ultimul deceniu, insa, am asistat la o schimbare destul de radicala de strategie in comparatie cu ceea ce se intamplase inainte: producatorii au inceput sa lucreze la vehicule cu combustibil mixt, adica cele care combina un motor cu ardere interna cu un motor electric si bateria acestuia.
Daca facem un instantaneu astazi, vedem un numar tot mai mare de masini, SUV-uri si vehicule comerciale echipate cu energie electrica, in unele cazuri pe langa sursa de alimentare clasica pe benzina/diesel, in alte cazuri exclusiv.
Vehiculele electrificate pe care le gasim in ofertele diferitilor producatori de automobile sunt clasificate dupa acronime care deruteaza adesea publicul, asa ca sa incercam sa le lamurim privind principalele tipuri si ce inseamna acestea.
MHEV, HEV, PHEV, BEV ce inseamna acesti termeni?
In limbajul obisnuit, termenul „hibrid” este folosit pentru a defini o gama de vehicule echipate cu o sursa de alimentare alternativa la cea oferita de motorul clasic cu ardere interna. Totodata, vehiculele sunt clasificate in functie de gradul de electrificare prezent in vehicul in patru macrocategorii, pe care le prezentam in ordine crescatoare a electrificarii.
MHEV, care inseamna Mild Hybrid Vehicle
Acestea sunt toate acele vehicule care au un motor cu ardere si un minimotor electric (5-13kw) si baterie de 48v, care foloseste electricitate doar la pornirea vehiculului. Acestea sunt vehicule cu sursa de alimentare 100% standard cu adaugarea unui ajutor electric de pornire. Aceste vehicule nu pot fi „conectate”, adica conectate la o priza pentru a reincarca bateria.
HEV inseamna vehicul hibrid complet
Acestea sunt acele vehicule cu motor cu ardere interna, dar cu o alimentare partiala (care este gestionata in principal de vehicul in functie de stilul de condus), datorita unui mic motor electric (20-40kW) si a unei baterii care se reincarca prin franare regenerativa. De asemenea, aceste vehicule nu pot fi „conectate”, adica conectate la o priza pentru a reincarca bateria.
PHEV inseamna Plug-in Hybrid Vehicle
Acestea sunt acele vehicule echipate cu o sursa electrica partiala care ofera o autonomie mai mare decat vehiculele MHEV si HEV. De fapt, propulsia electrica este gestionata de un motor electric supradimensionat (50-90kW) combinat cu o baterie mai mare. Spre deosebire de MHEV si PHEV, bateria poate fi reincarcata conectandu-l la reteaua de domiciliu sau la statia de incarcare (de aceea se numesc Plug-In). Datorita adaugarii unei baterii si a unui motor mai mare, PHEV-urile au o masa mai mare decat vehiculul standard si, in acelasi timp, pot fi folosite pentru cateva secunde in modul „Boost”, unde motorul termic si motorul electric isi adauga puterea.
BEV inseamna Battery Electric Vehicle
In comparatie cu categoriile anterioare care sunt in toate scopurile vehicule standard cu adaos de electrificare, BEV-urile au o arhitectura structurala complet revizuita. De fapt, doar datorita sursei de energie electrica, acestea nu au cele doua centre de masa tipice masinilor cu ardere interna (motor si rezervor de combustibil).
Pot fi echipate cu unul sau mai multe motoare electrice care sunt poziționate acolo unde sunt necesare (aproape de ax), capabile sa livreze cuplu si putere ridicate, alimentate de un acumulator mare (distribuit pe partea inferioara a caroseriei), care garanteaza autonomie mai mare si distributie mai buna a greutatii, datorita centrului de greutate scazut.
Cum afecteaza electrificarea vehiculelor alegerea lanturilor de zapada
BEV-urile, in special vehiculele premium de noua generatie, sunt capabile sa furnizeze o cantitate considerabila de cuplu la turatii mai mici. Cu alte cuvinte, in timp ce un motor pe benzina (nu turbo) tinde sa livreze cuplu scazut spre mediu si atinge puterea maxima la turatii mari (peste 4.000 rpm), motorul BEV ofera cuplu maxim la turatii mici. Pentru a spune clar, BEV modern ofera totul imediat.
In ceea ce priveste greutatea BEV-urilor, desi mai bine distribuita decat cea a vehiculelor standard, aceasta este semnificativ mai mare decat cea a vehiculelor cu motoare cu ardere interna, vehicul/categoria fiind egala.
Cresterea in greutate nu afecteaza doar BEV-urile, ci si PHEV-urile, deoarece acestea sunt caracterizate printr-o masa mai mare decat vehiculul cu motor cu ardere interna datorita adaugarii motorului electric si a bateriei acestuia.
Pe scurt: mult cuplu, disponibil imediat si mai multa masa.
Combinatia dintre un cuplu mai mare la nivel scazut si o masa mai mare a vehiculului supune lanturile de zapada la un stres mai mare decat vehiculul cu motor clasic.
Unde se pot monta lanturi pe vehiculele electrice
Ca si in cazul vehiculelor cu ardere interna, producatorul vehiculului indica in manualul de utilizare axa(ele) aleasa(e) pentru montarea lanturilor de zapada si eventualele recomandari si restrictii in ceea ce priveste modelele.
Prin urmare, nu exista diferente cruciale fata de vehiculele standard.
Daca aveti indoieli, va rugam sa verificati informatiile din manualul de utilizare al vehiculului dumneavoastra sau sa contactati dealer-ul auto.
Din experienta noastra, vedem ca majoritatea producatorilor recomanda instalarea lanturilor de zapada pe puntea spate a majoritatii BEV-urilor, chiar si atunci cand sunt echipate cu tractiune integrala. In acelasi timp, nu lipsesc cazurile de masini electrice cu tractiune fata in care puntea fata este, prin definitie, singura care poate fi echipata cu lanturi de zapada.
Gama König compatibila cu vehicule electrice
Cu o privire constanta catre viitor, König si-a dezvoltat si adaptat gama sa de lanturi de zapada pentru consumatori cu produse dedicate care tin cont de cerintele tehnice ale vehiculelor electrice si de preferintele consumatorilor in ceea ce priveste usurinta in utilizare si functionalitate.
Sa vedem care sunt.
König K-Summit MAX
Lant montat pe suprafata dezvoltat special pentru masini electrice sau vehicule standard care doresc performante mai mari.
Mostenind caracteristicile de baza ale familiei de produse K-Summit (montare externa, atasare la piulita rotii, tensionare automata, adaptabilitate la o gama larga de dimensiuni de anvelope), König K-Summit MAX a fost dezvoltat pentru a raspunde nevoilor BEV-urilor caracterizate prin lipsa de spatiu intre roata si suspensie. Datorita benzii de rulare intarite, lantul ofera o rezistenta mai mare pe BEV si datorita placilor adanci de rulare se potriveste mai bine pe anvelopele largi, garantand performante mai bune.
Pentru mai multe detalii si informatii despre produs, faceti clic pe link:
https://aleo.ro/catalogsearch/result/?q=k-summit+max
König XG Cross
Lant montat traditional, automat, compatibil si cu masini electrice si crossover.
König XG-Cross reprezinta cel mai bun compromis intre amprenta si performanta, datorita barelor sudate triple care imbunatatesc geometria benzii de rulare, garantand o aderenta mai mare pe vehiculele grele si puternice.
Pentru mai multe detalii și informatii despre produs, faceti clic pe link:
https://aleo.ro/catalogsearch/result/?q=xg+cross
König XG-12 Pro
Lant montat traditional, automat, compatibil si cu SUV-urile electrice.
XG-12 Pro reprezinta cel mai bun compromis intre amprenta si performanta, datorită benzii de rulare realizate cu legaturi cu pas scurt, bare sudate si dimensiuni totale de numai 12 mm. Rezistenta lantului este dovedita de dubla sa omologare (V5117 si V5119) atat pentru vehicule usoare cat si grele (peste 3.5 tone).
Pentru mai multe detalii si informații despre produs, faceti clic pe link:
https://aleo.ro/catalogsearch/result/?q=xg-12+pro
Validate your login